Karl Lagerfeld – en ikon i modevärlden

Den 10 september 1933 föddes ett barn i Hamburg i Tyskland. Pojken hette Karl och hans föräldrar hette Otto och Elisabeth Lagerfeldt. Denne man med det idag kritvita håret prydligt uppsatt i en hästsvans är huset Chanel sin chefsdesigner. Den posten fick han i 1983 efter en guldkantad karriär inom mode och design sedan han var väldigt ung. Karl Lagerfeld utstrålar ett lugn som få har och en klarhet i vem han är. Det har han varit medveten om sedan väldigt ung ålder. Han säger dessutom själv att han tyckte inte om att vara ett barn. Han ville växa upp så fort som det bara gick för att kunna ta del i allt spännande som vuxenvärlden hade att erbjuda.

modeillustratörer

Uppväxt

Karl Lagerfeld är en mycket intelligent man. Redan som sexåring kunde han prata engelska och franska i tillägg till sitt modersmål tyska. Karl var inte ensam som barn men han säger själv att han föredrog ensamhet. Då kunde han rita och läsa som var viktigt för honom. Hans föräldrar kom från en välbärgad familj och Karl sitt liv var bekvämt på alla sätt och vis.

När Karl var 20 år flyttade han till Paris för att följa sin dröm. En dag såg han en poster hänga på en vägg, en tävling där man skulle skicka in sketcher på tre plagg, en dress, en klänning och en rock i ull. Karl tog till pennan och skickade in sina bidrag och 6 månader senare så fick han ett telegram där det stod att hans bidrag på ullrocken hade vunnit och skulle tillverkas av huset Balmain. Det var så Karl fick sin första lärlingsplats och sedan dess har hans väg i modevärlden varit guldkantad med priser och erkännanden.

Fendi

Karl Lagerfeld är också chef för det italienska modehuset Fendi. Han började sin karriär där i 1962 och det blev en omedelbar succe’. Hans önskan om att designa kläder till kvinnor och ge dem glädje i livet med vackra kläder har gett honom en ledande roll när det kommer till modehus runt om i världen. Karl är i tillägg en mycket duktig fotograf och som en liten rolig detalj, han älskar katter. Hans katt som heter Choupette och lever ett lika glamoröst liv som Karl Lagerfeld själv.